J. Alvin Brown Hall has been home to JBU's men since 1921, fostering community and spiritual growth for over 90 years. With the help of generous gifts, the facility underwent a $5.5 million renovation to preserve the historic suite-style living quarters while raising them to modern residence hall standards.

Project Impact

Retaining History While Moving Forward
Retaining History While Moving Forward

As the oldest remaining building on JBU's campus, J. Alvin has a rich history that JBU wanted to preserve. The renovation has given new life to the building and re-energized its occupants.

Building on Brotherhood
Building on Brotherhood

More than any other on-campus residence, the men of J. Alvin form deep and lasting bonds they refer to as "The Brotherhood." Hundreds more young men will learn what it means to be a man of character in a community that allows them to have conversations about life, work, relationships, belief and faith.

Atrium Hosts Campus-Wide Events
Atrium Hosts Campus-Wide Events

The three-story atrium is the center and heart of the J. Alvin experience. Whether it's an impromptu indoor soccer game or the annual Christmas party - a tradition started in the 1960s - the renovation provides the perfect space for campus fun.

Updated Living Space
Updated Living Space

The renovation project gutted interior walls, improved the heating and cooling system, replaced plumbing, raised the ceilings by 16.5 inches, updated bath facilities, repaired sections of roof, increased room size, and added windows to many of the rooms.

The Fun Factor
The Fun Factor

The renovation also brought in some cool features like the installation of a two-story rock wall, a wild idea that fit well into an under-utilized space in the basement, turrett-style dorm rooms with 13' ceilings, various study areas, a projector and screen for the annual super bowl party, and a small sound system for events.

Sustainability Initiatives
Sustainability Initiatives

JBU made several energy-efficient upgrades to continue the zero landfill and green campus efforts, including double-paned low E windows, water-saving measures and a new white roof that reflects heat. The new HVAC system is expected to use half the energy of the old system.

Staff Perspective
Staff Perspective

Steve Beers - Vice President, Student Development
“J. Alvin has been, and will continue to be, a driving factor in shaping the men of JBU to honor God and serve others. The renovation continues the tradition of using this revered space to build a brotherhood that molds our men and influences the future.”

Student Perspective
Student Perspective

Shane Carlson ’17
“On behalf of everyone living in J. Alvin, I can say we all deeply appreciate the recent renovations. The more spacious atrium and suites allow for more activities and shenanigans, while the refurbished kitchen, restrooms and fitness room greatly increase the comfort of living. J. Alvin Rules!”